Paroborodarska 5, 32000 Vukovar, Hrvatska - EU

FAIRway Danube II

FAIRway Danube II transnacionalni je projekt u kojem sudjeluju Austrija, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Bugarska i Rumunjska, a čiji je cilj poboljšati uvjete plovnog puta na Dunavu i učiniti unutarnju plovidbu otporniju na klimatske uvjete, održivijom i privlačnijom.

Projekt će se realizirati između travnja 2023. i prosinca 2027. godine.

Pozadina projekta

FAIRway Danube II je nastavak projekta CEF-ovog vodećeg projekta FAIRway Danube (www.fairwaydanube.eu) koji je već značajno povećao znanje o kritičnim dionicama i izradi sanacijskih mjera. Nadalje, projekt FAIRway uključuje provedbu radova na pripremi FAIRwaya 2 i radove na plovnom putu koji također utječu na povećavaju infrastrukture i sustave nadzora na rijeci Dunav.

Proračun projekta FAIRway Danube II, vrijedan je 70 milijuna eura (47 milijuna eura financira EU), službeno odobren od strane EU u lipnju 2023., s ciljem uspješnog nastavka provedbe u smislu modernizacije plovnog puta duž toka rijeke Dunava u narednim godinama.

Europske inicijative

Ovaj će projekt također doprinijeti provedbi Glavnog plana obnove i održavanja plovnog puta koji je usvojilo 10 ministara prometa za Dunav (lipanj 2022.), a koji se također spominje u Radnom planu Europskog koordinatora za koridora Rajna-Dunav.

FAIRway Danube II nastavlja tamo gdje su njegovi prethodnici već započeli važne razvoje, ali također uključuje niz inovativnih mjera prema daljnjoj cjelovitoj modernizaciji plovnog puta.

Planirani zadaci i ciljevi FAIRway Danube II:

  • Provedba redovnog transnacionalnog praćenja stanja plovnog puta
  • Nabavka senzora za mjerenje vodostaja, dubina plovnog puta i visina ispod mostova
  • Nadogradnja nacionalnih sustava za upravljanje plovnim putovima (WAMS) i transnacionalnog sustava za praćenje plovnih putova (WAMOS 2.0) kako bi se povećala njihova svojstva i učinkovitost te poboljšalo pružanje informacija korisnicima
  • Produljenje vremena predviđanja/prognoze vodostaja – ključni alat za logističare
  • Testiranje fleksibilnih infrastrukturnih elemenata u Austriji, Hrvatskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj. Ovaj jedinstveni pristup pružit će neinvazivno, gotovo prirodno rješenje za razdoblja niske razine vode, budući da se može koristiti kao fleksibilan utjecaj na dubinu plovnog puta. Na taj način poboljšat će se pouzdanost unutarnje plovidbe bez trajnog utjecaja na staništa i ekosustave.
  • Modernizacija postojećih privezišta u Austriji i Rumunjskoj radi poboljšanja infrastrukture, posebice u pogledu sigurnosti i mobilnosti posade. Radovi također uključuje primjenu ekološki prihvatljivih energetska rješenja za napajanje s obale na svakom privezištu. U planu su i dodatna ulaganja u privezišta u Austriji, Slovačkoj i Hrvatskoj.


Za više informacija o projektu posjetite stranicu projekta : www.fairwaydanube2.eu

Podijeli ovo: