Paroborodarska 5, 32000 Vukovar, Hrvatska - EU

Potpisan ugovor za izradu projektne dokumentacije za izgradnju vertikalne obale u luci Vukovar vrijedan 7,4 milijuna kuna

U prostorima Gradskog muzeja Vukovar, Lučka uprava Vukovar je održala početnu konferenciju u sklopu projekta ”Priprema projektne dokumentacije za izgradnju vertikalne obale u luci Vukovar”. Na konferenciju je uz vršiteljicu dužnosti ravnatelja Lučke uprave Vukovar, Ivu Horvat i predsjednika Uprave IGH d.d. Roberta Petrosiana, ispred Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, sudjelovala i ravnateljica Uprave unutarnje plovidbe Duška Kunštek, zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije gospodin Franjo Orešković, predstavnik Grada Vukovara te ostali uzvanici koji su uveličali potpisivanje ugovora.

Nakon uvodnih riječi vršiteljice dužnosti ravnatelja Lučke uprave Vukovar Ive Horvat i predsjednika Uprave Instituta IGH d.d. gospodina Roberta Petrosiana uslijedilo je potpisivanje ugovora koji Vukovaru u budućnosti donosi investiciju vrijednu više desetaka milijuna eura. Potpisani ugovor se odnosi na projekt ”Priprema projektne dokumentacije za izgradnju vertikalne obale u luci Vukovar” dok se faza izgradnje planira nakon ishođenja akata za gradnju u sljedećem programskom razdoblju.
Ukupna vrijednost potpisanog ugovora je 7,4 milijuna kuna od čega je udio sufinanciranja iz EU proračuna 6,3 milijuna kuna a ostatak od 1,1 milijun kuna se financira iz državnog proračuna.

”Veselim se što smo se okupili u Vukovaru kako bi pridali važnost ovom projektu ”Priprema projektne dokumentacije za izgradnju vertikalne obale u luci Vukovar”. Lučka uprava Vukovar je prepoznala potrebu za proširenjem kapaciteta luke. Sama priprema dokumentacije za realizaciju projekta uključuje opsežnu izradu geodetskih i geomehaničkih podloga, studiju utjecaja na okoliš, idejni projekt te u konačnici glavni projekt koji će rezultirati izgradnjom vertikalne obale u luci Vukovar te uvelike proširiti kapacitete luke Vukovar”, izjavila je ravnateljica Uprave unutarnje plovidbe Duška Kunštek.

Vršiteljica dužnosti ravnatelja Lučke uprave Vukovar Iva Horvat je pozdravila sve prisutne te izrazila zadovoljstvo potpisivanjem ugovora kojim će se započeti s aktivnostima usmjerenim na modernizaciju lučke infrastrukture, uređenje neuređenog dijela obale u luci Vukovar, izgradnju nove željezničke, cestovne i komunalne infrastrukture te pripadajućih manipulativnih i skladišnih površina. Realizacijom ovog projekta lučka usluga će postati efikasnija, kvalitetnija a luka Vukovar konkurentnija. Također se zahvalila svima koji su pomogli u pripremi ovog projekta gdje se ponajprije osvrnula na Ministarstvo, mora prometa i infrastrukture.

”Izuzetna mi je čast biti ovdje u Vukovaru, gradu koji jako puno znači za Republiku Hrvatsku. Ono što mi čini zadovoljstvo je da IGH d.d. doprinosi razvoju lučke infrastrukture u Vukovaru. Radili smo na više projekta u Vukovaru te je ovaj projekt ”Priprema projektne dokumentacije za izgradnju vertikalne obale u luci Vukovar” još jedan u nizu kojeg ćemo realizirati. Hvala još jednom svima i nadamo se dobroj suradnji”, izjavio je predsjednik Uprave IGH d.d. Robert Petrosian.

Projekt je dio šireg projekta razvoja riječne luke Vukovar na osnovnoj mreži, na Rajna-Dunav koridoru. Nadogradit će se obalna lučka infrastruktura i lučke veze s osnovnom željezničkom i cestovnom mrežom. Glavni cilj projekta je priprema tehničke dokumentacije, uključujući ishođenje lokacijske i građevinske dozvole za izgradnju 300 metara nove vertikalne obale na dijelu na kojem obala nije izgrađena s pripadajućim kolosijecima te spojem na postojeću željezničku infrastrukturu. Projektom bi se spriječilo štetno djelovanje visokih voda na lučkom području te bi se trenutno neiskorišteni prostor neposredno uz obalu stavio u funkciju luke čime bi se povećao kapacitet i konkurentnost luke Vukovar.

Podijeli ovo: